Wednesday, January 23, 2013

verjaardagskaarten en brood

Gisteren kreeg ik de laatste kaart binnen van de verjaaragslijst van CSL, waar ik me voor dit jaar ook weer had opgegeven. Dit zijn de kaarten die ik ontvangen heb voor mijn verjaardag. Lang onderweg geweest deze keer, want ik ben 3 januari al jarig geweest.


De laatste tijd ben ik ook nogal bezig om brood te bakken. Een van de dingen die ik het meest van Nederland mis, zijn al de heerlijk varieteiten brood die je daar hebt. Ik probeer regelmatig een nieuw recept uit. Een broodbak machine heb ik een keer gekregen van vrienden, maar hier zijn geen goede mixen zoals in Nederland, en die machine bakt niet echt geweldig, vind ik. En omdat het brood hier in de winkel duur en ook niet echt lekker is ben ik steeds aan het uitproberen. Een poosje terug had ik een boekje aangevraagd voor No-Knead-Breads. Ik heb al verschillende recepten uitgeprobeerd, en het brood is heerlijk.
Het voordeel van deze broden is, zoals de naam zegt, je hoeft niet te kneden. Je mixt het deeg, laat het een paar uur in de koelkast staan, dan uren op het aanrecht. Dan wordt het even geroerd (hier gebruik ik toch mijn handen voor, vind ik makkelijker) en dan gaat het in de vorm. Hierna weer uren in de koelkast en als je klaar bent om te bakken, laat je het nog even narijzen op het aanrecht. Je moet al met al wel 2 dagen uittrekken voor zo'n brood, maar het kost nagenoeg geen inspanning.  Dit is het resultaat van vandaag, een heerlijk vers witbrood.

Een ander recept wat ik ook al een paar keer gemaakt heb is ook lekker, maar wordt sneller droog. Dat is een soort vloerbrood, wordt in een gietijzeren pan gebakken in de oven. Bij dit recept maak je 's avonds het deeg, en de volgende middag kun je het bakken. Dat gaat dus iets sneller, en je hoeft ook hier niet te kneden.
Vandaag heb ik een kaasbrood gebakken. Heerlijk, met veel kaas erin, ben ik gek op, vooral gesmolten kaas. Dit was voor bij de tomatensoep. Het recept kun je op deze blog vinden, er staan hier trouwens nog veel meer heerlijke recepten op. Ik heb ook al een paar keer de Schotse shortbread cookies gemaakt van deze Blog, zijn ook heerlijk.

Al honger gekregen? Tot de volgende keer.

4 comments:

 1. Hahah, ja daar krijg je wel honger van
  Maar wel een langdurig werkje, dat brood bakken
  Als het maar lekker is toch :)
  Fijne dag
  groetjes Annie

  ReplyDelete
 2. Hmmmm ziet er heerlijk uit! Leuk om dat allemaal uit te proberen!!! En het lukt super zo te zien!

  ReplyDelete
 3. Heerlijk ,ik bak ook regelmatig zelf brood heb ook allerlei recepten maar kneed in de keukenmachine gr marloeskreatief

  ReplyDelete
 4. dat ziet er lekker uit dat brood
  ik zit ook al en hele poos te denken om een broodmachiene aan te schaffen
  de 1 zegt zonde van de centen en de ander zegt doen

  je hebt ook een mooie serie kaartjes gekregen
  lieve groetjes van Josee

  ReplyDelete